Rapsen og margarinen

I sidste uge blev rapsen udenfor huset høstet – om et stykke tid ligger noget af den så i vores køleskab som margarine eller madolie – her er lige nogle billeder fra rapsmarkerne

 

Historien om frøet og margarinen:

 

I september måned sidste år blev markerne heromkring sået til med rapsfrø.

De bliver sået tidligt for at planterne kan nå at vokse godt op inden vinteren kommer

Efter et par uger er frøene vokset op til en lille plante som på ovenstående billede.

Når vinteren kommer skal planten gerne være ca. 10 cm høj så den kan klare frosten.

Det næste billede nedfor her er taget i maj måned efter at rapsen er kommet godt igang efter vinteren. Fra april til billedet er taget i slutningen af maj vokser planterne så hurtigt at man næsten kan se det fra dag til dag.

Her ses rapsen i blomst – det er en utrolig flot forårsudsigt vi har her en uges til i maj.

Når den er afblomsteret vokser bælgene (som på ærteplanter) ud og i slutningen af juli er frøene i bælgene modne. Planten får lov at visne næsten hen inden den høstes som på nedenstående billede.

Efter høst har man så de små frø som ses her nedenfor

Frøene presses og man får en megt fin olie som er meget anvendelig til madlavning – enten som rapsolie eller i margarine.

Resterne fra oliepressen bliver brugt til dyrefoder, så alt bliver brugt.

Der går ca. 3 kg frø til en liter olie – olien er de senere år blevet mere og mere udbredt som en meget fin madolie med mange gode egenskaber.

Udgivet i Skærum begivenheder. Bogmærk denne opskrift.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>